728 x 90 – Header
728 x 90 – Header

Vera Makelberge stelt haar prachtige collectie AQUARELLEN tentoon

Vera Makelberge stelt haar prachtige collectie AQUARELLEN tentoon

Op de foto : De kunstenares Vera Makelberge en haar echtgenoot Jan Boussier, omringd door het bestuur van de vzw Hovaeremolen, schepen Carole Himpens als vertegenwoordigster van het schepencollege van Koekelare en de kinderen en het kleinkind van de kunstenares.


 

Zaterdag 2 augustus werd de kunstenares en haar werk voorgesteld door Dhr. Van de Caveye Robert op de vooropening van deze echt wel mooie tentoonstelling.
Vera Makelberge is geboren te Oostende, waar ze ook haar jeugd heeft doorgebracht. Zij heeft lange tijd in Eernegm gewoond en belandde in 1997, samen met haar echtgenoot Jan Boussier, in het mooie Koekelare waar ze haar intrek nam in de rustige en idyllische omgeving van de “Lavendee”.

De schilderkunst zit Vera in het bloed. Haar vader was ook al een man die het tekenen en schilderen onder de knie had. Ze erfde zijn talenten, het schilderen werd haar om zo te zeggen met de paplepel meegegeven. Ze werkte haar aangeboren begaafdheid bij door reeds als 12-13-jarige avondcursussen te volgen aan de kunstacademie te Oostende. Na de middelbare studies volgde ze jarenlang sierkunsten aan de Brugse academie voor Schone Kunsten en avondlessen schilderkunst aan de academie te Oostende. Ze werd tevens geschoold in het schetsen naar natuur, schilderen van stillevens en tekenen naar levend model (naaktstudies). Na die periode, waarbij ze vooral werkte met pastel, krijt en olieverf, begon haar grote liefde echter uit te gaan naar aquarel. Eigen ondervinding en enkele zomercursussen aquarel later werd ze vooral hierin bedreven en werd haar opleiding vervolledigd. Resultaten bleven niet uit. Prijzen werden behaald te Oostende, Bredene als 3de laureaat Vermeylenfonds, te Roeselare als laureaat van het Gemeentekrediet van België, te Veurne prijs H.A.L.A.F. van Frankrijk voor portret en het streekgebonden werk “De Zee”, enz… Onlangs werd ze nog geselecteerd voor de schilderswedstrijd van het Vermeylenfonds West-Vlaanderen. Haar techniek en vaardigheden geeft ze door in cursussen te Westende en Oostende en via Workshop. Zo gaf ze dit jaar ter gelegenheid van de “Week van de Amateurkunsten” een workshop in het Huis Proot te Koekelare, met als gevolg dat ze , in samenwerking met de Schepen van Cultuur Jessie Salenbien, ook in Koekelare een cursus aquarel zal geven vanaf begin januari 2015. De heer Robert Van de Caveye beklemtoonde dat de aquareltechniek delicaat en moeilijk is. Het is een opgave voor de kunstenaar om de ziel van de natuur weer te geven met waterverf. Toch heeft aquarel een grote waarde die afhankelijk is van de techniek en de ervaring van de kunstenaar. Aquarel is een schilderkunst die praktisch niet te imiteren of te kopiëren is.
Er zijn een vijftigtal werken te zien in de Hovaeremolen…

In de inkom zien we een link naar het thema W.O. I.: “Oorlogsellende en Oorlogsnaklank”
Op het gelijkvloers brengen de ooievaar en de papegaaien u in de aquarelstemming met bloemen en zeezichten… ook De Mote en de Hovaeremolen ontbreken niet.

Op de eerste verdieping bevinden zich de pastels naar levend model (naaktstudies).
Op de tweede verdieping maken we een wandeling door Brugge: Ezelpoort – Minnewater – Jeruzalemkerk – Coupurerei – enz.

Op de derde verdieping vinden we een ware bloemenpracht. Keramiekbeeldjes staan over de tentoonstelling verspreid. Zelfs haar wenskaarten verkregen door het smelten en dooreenmengen van kleurwas op speciaal papier zijn gedeerd.


 

Velen hebben de kunstwerken van Vera Makelberge reeds kunnen bewonderen op zondag 3 augustus 2014.
De Hovaeremolen was toen immers de ganse dag open ter gelegenheid van de Kastelentocht.

Geen nood voor wie er toen niet bij was… de tentoonstelling zal verder nog open zijn op de volgende data:
Zondag 17 augustus van 14.00 tot 18.00 uur.
Zondag 31 augustus van 14.00 tot 18.00 uur.

Voor de laatste keer op zondag 14 september tijdens de open monumentendag van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

Ad Bazuin Digitaal – Content

About The Author

Dit bericht werd geplaatst door de redactie van Bazuin. Hebt u ook een leuk artikel? Stuur het door naar redactie@bazuin.be!

Related posts